In november 2019 maakte ik samen met mijn vriendin een prachtige rondreis van 3 weken door Zuid-Afrika. De reis heb ik volledig zelf uitgestippeld en los geboekt. Dit waanzinnige land moet je gezien hebben! Daarom deel ik in dit blog alles over onze prachtige reisroute van 3 weken door Zuid-afrika (en een klein stukje Swaziland). Ook deel ik de accommodaties waar we verbleven.
Reisroute Zuid-Afrika in 3 weken
Wanneer ik op reis ben dan wil ik zoveel mogelijk van een land zien. Dat betekent veel reizen, maar we vonden het goed te doen. Is dit ook wat jij wilt? Dan is deze route perfect voor jou! Wij reisden in de periode november – december, dit is een goede reisperiode, het is dan zomer in Zuid-Afrika. We huurden een auto (Nissan Primera) via SunffnyCars, zodat we konden gaan en staan waar we wilden.
Onze reisroute, met huurauto door Zuid-Afrika in het kort
- Dag 1: Vlucht Amsterdam -> Johannesburg (verblijf in lodge, dicht bij vliegveld Johannesburg)
- Dag 2: Airport Lodge -> Sabie (Panoramaroute)
- Dag 3: Sabie -> Graskop (Panoramaroute)
- Dag 4: Graskop ->Guernsey Nature Reserve (Verblijf in een prachtige safari lodge in een wildpark)
- Dag 5: Guernsey Nature Reserve
- Dag 6: Guernsey Nature Reserve (safari met gids in het Kruger National Park)
- Dag 7: Self drive Krugerpark (overnachten in Lower Sabie Rest Camp, in het park!)
- Dag 8: Self drive Krugerpark (overnachten in Crocodile Bridge Rest Camp, in het park!)
- Dag 9: Krugerpark -> Hlane National Park (let op: dit is in Swaziland, tegenwoordig eSwatini)
- Dag 10: Hlane National Park -> Dundee (verblijf in Kwakunje Guest Lodge)
- Dag 11: Dundee -> Champagne Valley in Drakensbergen (verblijf in Inkosana Berg Lodge)
- Dag 12: Ziplinen in Champagne Valley (verblijf in Inkosana Berg Lodge)
- Dag 13: Champagne Valley -> Underberg (Verblijf in Panorama Hideaway)
- Dag 14: Private tour vanuit Underberg over de prachtige Sanipas (Lesotho)
- Dag 15: Underberg -> Durban (huurauto inleveren)
- Dag 16: Binnenlandse vlucht van Durban naar Kaapstad
- Dag 17: Kaapstad
- Dag 18: Kaapstad (beklimmen Tafelberg)
- Dag 19: Kaapstad (bezoek aan de wijnhuizen in Consantia)
- Dag 20: Auto gehuurd in Kaapstad om naar Kaap de goede Hoop te gaan.
- Dag 21: Vlucht Kaapstad -> Amsterdam
Zo, nu heb je een beeld van hoe onze reis door Zuid-Afrika er uit heeft gezien. Lees snel verder als je meer info wil weten over wat we allemaal gedaan en gezien hebben.
Ook deel ik Booking.com linkjes van al onze verblijfplaatsen. Dit zijn affiliate links. Als je op dit linkje klikt en een boeking doet krijg ik hier een klein bedrag voor. Ik hoop dat je dit wilt doen, als dank voor het gratis delen van deze reis. Het kost je niets extra als je via deze links boekt!
Dag 1: Vlucht Amsterdam – Johannesburg
Wij vlogen met KLM van Amsterdam (Schiphol) naar Johannesburg (OR Tambo). Deze vlucht duurt ongeveer 11 uur. KLM vliegt eigenlijk elke dag op dezelfde tijden, 10.30 vertrek uit Nederland en 22.10 aankomst in Johannesburg.
Op dit tijdstip (in het donker) wil je zo snel mogelijk naar bed en niet meer zelf rijden in het donker.
Verblijf vliegveld Johannesburg
We verbleven in Aero Airport Lodge, een mooie accommodatie, vlakbij het vliegveld. Ze hebben een gratis shuttleservice die je met een busje naar de lodge brengt, super handig!
Dag 2: Johannesburg – Sabie
De volgende ochtend bracht de shuttle service ons terug naar het vliegveld. Hier haalden we onze huurauto op. We hadden onze auto gehuurd bij SunffnyCars. Dit is ons uitstekend bevallen. Zij verhuren auto’s inclusief alle verzekeringen, heel prettig dat je daar niet over na hoeft te denken in een vreemd land.
We kregen een mooie witte Nissan Primera toegewezen voor onze roadtrip door Zuid-Afrika. Dit was een automaat, wat erg fijn was. In Zuid-Afrika rijden ze aan de linkerkant van de weg. Dat klink eng, maar valt erg mee, je rijdt automatisch mee met het verkeer.
Vanaf vliegveld Johannesburg naar Sabie is ongeveer 4 uur rijden. Sabie wordt gezien als de start van de Panoramaroute, volgens velen de mooiste route van Zuid-Afrika (en dat klopt volgens ons helemaal!).
Verblijf in Sabie
In Sabie verbleven we één nachtje in een mooi huisje, in de natuur: Sabie Star. Inclusief zeer uitgebreid ontbijt. Het ligt iets buiten het dorp, maar in het dorp zelf kun je boodschappen doen en zijn een aantal restaurants.
Dag 3: De Panoramaroute van Sabie naar Graskop
Tijd om te beginnen aan de Panoramaroute! Deze beroemde route loopt van Sabie over de R532 tot aan de Three Rondavels. De route is 180 KM en zou je dus in één dag kunnen doen, maar dan heb je amper tijd om onderweg te genieten van alle prachtige bezienswaardigheden.
Sabie Falls
Zodra je Sabie uitrijdt komt je direct bij de Sabie Falls, één van de mooie watervallen op de Panoramaroute die zeker de moeite waard is voor een korte stop.
MacMac Falls en Lisbon Falls
Wij hebben niet alle watervallen bezocht, maar de MacMac Falls (voor Graskop) en de Lisbon Falls (voor Blyde) moet je zeker niet overslaan! Wij slapen vannacht in Graskop, maar rijden eerst door om alvast wat meer bezienswaardigheden af te strepen, van Sabie naar Graskop is namelijk maar een klein stukje dus we hebben de tijd.
Prachtig uitzicht bij God’s Window
Voordat je naar de Lisbon Falls gaat kun je de R532 een klein stukje verlaten voor de R534 voor het mooiste uitzicht van de Panoramaroute: God’s Window. Bij helder weer kun je hier heel ver kijken over het prachtige landschap, zelfs tot aan het Krugerpark hebben we gehoord!
Pinnacle Rock
Een andere stop op de R534 is The Pinnacle Rock, een bijzonder puntig gevormde rots met mooi uitzicht. Als je de tijd hebt is het leuk om hier ook even te stoppen.
Overnachten in Graskop, en eten bij Harries’ pancakes
Graskop is een gezellig toeristisch plaatsje. Een bekende spot is Harrie’s pancakes waar je heerlijke pannenkoeken kunt eten. Ook vind je hier een heerlijk biltong winkeltje (biltong is een Zuid-Afrikaanse variant op droge worst, maar dan lekkerder).
Verblijf in Graskop
We overnachten vandaag in Graskop in Autumn Breeze Manor Guest House, een prima verblijfplaats met gratis parkeergelegenheid. Vlakbij zit een restaurant waar ik iets bijzonders heb gegeten: krokodil!
Dag 4: Graskop naar Guernsey Nature Reserve
Vandaag gaan we naar onze eerste safari locatie. Natuurlijk niet zonder dat we de Panoramaroute hebben afgemaakt, want het mooiste moet nog komen!
Bourke’s Luck Potholes
We rijden vanuit Graskop in één keer door naar Bourke’s Luck Potholes. Potholes zijn gaten in de weg, die je in Zuid-Afrika (helaas) vaak tegenkomt.
In dit geval gaat het echter om gaten in rotsen, een bijzonderheid ontstaan door de natuur! De rotsen zijn namelijk uitgesleten door erosie. Bij Bourke’s Luck Potholes kun je een mooie wandeling maken met diverse bruggetjes over de rotsen en potholes. Je moet het zeker met eigen ogen bekijken.
Three rondavels & Blyde river canyon
Vanuit Bourke’s Luck Potholes is het nog ongeveer 16 kilometer naar de Three rondavels, waar ook de Blyde river canyon is. Dit is volgens velen het hoogtepunt van de Panoramaroute. Wat ons betreft klopt dit helemaal! De Three rondavels zijn drie ronde rotsen, vernoemd naar de typische ronde Zuid-Afrikaanse hutjes. Erg mooi om te zien en als je geluk hebt met het weer kun je hier hele mooie foto’s maken.
Nog veel mooier is de Blyde river canyon. Ik had niet verwacht dat dit zo mooi zou zijn! De canyon is 25 kilometer lang en heeft prachtig blauw water, omgeven door groene rotsen. Op foto’s is het al prachtig, maar in het echt nog veel mooier! Het is mogelijk om een boottocht te maken door de canyon, maar wij gingen snel door naar onze safari locatie.
Guernsey Private Nature Reserve (Thornhill Safari Lodge)
Van de Three rondavels is het nog ongeveer 2 uur rijden naar Guernsey Nature Reserve. Hierbij kom je niet alleen over asfalt, maar ook over zandwegen waardoor het wat langer duurt. Hoewel onze Nissan Primera hier met wat moeite wel overheen kwam, is een wat hogere auto wel handiger!
Guernsey Private Nature Reserve is, zoals de naam al doet vermoeden een privé wildpark. Binnen dit park heb je verschillende accommodaties, wij sliepen in Thornhill safari lodge. De rit hier naartoe is geweldig, want je hebt hier kans om de eerste dieren te spotten. In het begin is elk dier dat je ziet bijzonder. Bij aankomst zagen we direct een giraffe, wauw!
Verblijf in Guernsey Private Nature Reserve
De Thornhill Safari Lodge is een prachtige plek om te overnachten, zeker doen! Het is een van de weinige luxe lodges die goed betaalbaar is.
Vanuit ons huisje zagen we o.a. giraffes, impala’s en bij het zwembad liep plots een struisvogel, heel bijzonder om me te maken! ’s Avonds was er een diner met alle gasten van Thornhill, er stond heerlijke bobotie op het menu!
Het is mogelijk om een bush walk te doen in het private nature reserve, maar op aanraden van het personeel besloten we een game drive met gids door het Krugerpark te doen.
Dag 5: Met gids op safari in het Krugerpark
Op safari gaan is vroeg opstaan, want ’s ochtends zijn de dieren het actiefst! ’s Middags is het vaak al te warm. Rond 5.30 vertrokken we vanuit Thornhill Safari Lodge naar het Krugerpark. Op zoek naar The Big Five!
Het Krugerpark is mega groot en heeft daarom verschillende ingangen, Orpen Gate is het dichtst bij Guernsey Nature Reserve.
Met een gids op safari gaan moet je zeker doen. Bizar hoeveel dieren hij ziet tijdens het rijden, die je zelf nooit had opgemerkt. Ook hebben de gidsen contact met andere gidsen, waardoor bijvoorbeeld bekend is waar voor het laatst een leeuw of een neushoorn gezien is. Van de gids leer je ook veel over het leven van de dieren wat erg interessant is.
Het is een geweldig spel om op zoek te gaan naar alle dieren. Wij kochten een speciaal boekje waarin je gespotte dieren kunt afstrepen. We hadden veel geluk, in één dag hebben we de hele Big Five gespot! Vooral het jachtluipaard is erg moeilijk om te spotten, maar gelukkig lag er eentje te slapen onder een boom.
Na een lange, maar onvergetelijke, safaridag kwamen we rond 17.00 uur weer aan in Thornhill Safari Lodge. Hier werden we getrakteerd op een heerlijke Zuid-Afrikaanse braai (barbecue).
Dag 6: Met eigen auto op safari in het Krugerpark
Na een dag met de gids op pad te zijn geweest, was het nu tijd om met onze huurauto het park te verkennen. Zelf rijden door het Krugerpark is ook erg leuk, dus dat moet je zeker niet overslaan!
Zonder gids is het lastiger om dieren te spotten, maar hier is een trucje voor. In de diverse rest camps kun je een kijkje nemen op het ‘Sightings board’. Hier staat met magneetjes aangegeven welke dieren op welke plek voor het laatst zijn gezien. De kans is groot dat deze dieren daar nog steeds in de buurt zijn! Ook kun je kijken naar andere auto’s. Als er ergens meerdere auto’s stil staan is de kans groot dat je hier een bijzonder dier kunt spotten.
Dankzij een tip van andere toeristen stonden we, op een achteraf paadje, ineens oog in oog met een prachtige neushoorn. Wat een magisch moment!
Slapen in het Kruger Park
Deze nacht sliepen we ook in het Kruger Park! Hoe tof is dat? We hadden een huisje geboekt in Lower Sabie Rest Camp. Dit is een populair rest camp in het Krugerpark omdat het in de buurt van water is (dus veel kans op dieren) en omdat je er een prachtig restaurant hebt met uitzicht op de Sabie rivier.
Een accommodatie in Krugerpark boek je niet via Booking.com maar via de website: https://www.sanparks.org/. Zorg dat je niet te lang wacht, want het is natuurlijk erg populair.
Dag 7: Ochtendsafari en slapen in Crocodile Bridge Rest Camp
Via Sanparks hadden we een ochtendsafari geboekt vanuit Lower Sabie. Wederom vroeg opstaan dus, want deze safari was echt nog in het donker. Met een grote safaritruc gingen we op pad. De gids scheen met een zaklamp, en als je oplichtende ogen zag dan wist je dat daar een dier moest zitten. Het vroeg opstaan werd beloond want we zagen een kudde leeuwen met super schattige welpen! Ook werden we omsingeld door een kudde hyena’s, inclusief baby’s.
Na de ochtendsafari stapten we weer in onze eigen auto. Inmiddels hadden we enorm veel dieren gezien dus na nog een korte safari zijn we naar ons laatste rest camp gereden: Crocodile Bridge Rest Camp. Hier sliepen we in een safaritent!
We hadden een eigen barbecue, dus ik besloot om lekkere boerenwors te maken (er is een klein winkeltje op het park voor boodschappen). Rondom de tenten liepen ook wilde zwijnen en zoals de naam al doet vermoeden zitten er krokodillen in de rivier!
Dag 8: Naar Swaziland!
Crocodile Bridge Rest Camp heeft een eigen gate om het Krugerpark weer te verlaten. Vanaf hier rijden we naar Hlane National Park in Swaziland (tegenwoordig eSwatini genoemd). We verlaten Zuid-Afrika dus even voor dit kleine landje dat ingesloten ligt tussen Zuid-Afrika en Mozambique.
het Hlane Royal National Park is een wildpark in Swaziland. Het park is in zones verdeeld en niet heel groot, hierdoor is het eenvoudig om bepaalde dieren te spotten. Leuk voor de foto’s (ik heb geweldige foto’s gemaakt van een leeuw), maar wel een stuk minder leuk dan het gigantische Krugerpark. Er leven hier ook prachtige grote foto’s en enkele neushoorns.
Heb je al een safari gedaan in het Krugerpark, dan zou ik hier niet perse heen gaan. Wij vonden het vooral tof om een extra land te bezoeken, je merkt dat Swaziland qua ontwikkeling en welvaart echt nog achterloopt op Zuid-Afrika.
Verblijf Hlane National Park
We verblijven in Hlane National Park in een klein huisje. ’s avonds is alles hier verlicht met lantaarns en kaarsen omdat er geen stroom is. Natuurlijk deden we ook een safari in dit wildpark. Vergeleken met het Krugerpark viel dit allemaal wat tegen. Ik vond het wel erg leuk om een stukje van Swaziland (eSwatini) te zien.
Dag 9: Swaziland naar Dundee
We laten de wilde dieren achter ons en zetten koers richting Drakensbergen. Omdat vanaf Hlane naar Drakensbergen wel erg ver is besluiten we een tussenstop te maken. Ook dit is een flinke rit, maar wel te doen. Het rijden in Zuid-Afrika vind ik erg leuk en je ziet veel onderweg.
We hebben last-minute een overnachting geboekt in het stadje Dundee, dat op de route ligt naar Drakensbergen.
We verblijven in Kwakunje Guest Lodge. Dit blijkt een geweldige plek te zijn! KWakunje betekent ‘it was like this’ in het Zulu. Het is opgebouwd als een soort dorpje met allemaal kleine hutjes (rondavels), een beetje zoals de Zulu vroeger leefden dus. De huisjes doen mij zelfs een beetje denken aan de hobbit huisjes, vanwege de kleine deuren.
De kersverse eigenaren hebben alles hier verbouwd. De geboren Zuid-Afrikaanse eigenaar is erg aardig en vertelt ons van alles. Hij praat af en toe Afrikaans wat erg leuk is, wij praten Nederlands terug.
Er is een barbecue plaats waar we gebruik van mogen maken vanavond. Tijd om naar de supermarkt te gaan dus om wat lekkers in te slaan. In de supermarkt komen we hem toevallig weer tegen en hij nodigt ons uit om samen met zijn (Duitse) vriendin te gaan braaien (bbq’en).
Het was een super gezellige avond, met lekkere Zuid-Afrikaanse biertjes, het proeven van Zuid-Afrikaanse pap en heerlijk bereid vlees. Het is dat we hier voor een tussenstop waren, anders waren we graag langer gebleven.
Ik weet niet of deze gastvrije eigenaren de accommodatie nog steeds runnen, maar het is sowieso een prachtige plek voor een tussenstop.
Dag 10 & 11: Champagne Valley (Drakensbergen)
Tijd om door te rijden naar Drakensbergen! Ik hou van bergen en hiken dus wilde ik Drakensbergen absoluut niet overslaan!
Drakensbergen is vrij groot dus we verblijven op twee verschillende plekken in Drakensbergen. Champagne Valley kozen we uit omdat je hier kan ziplinen door de bergen. Dit deden we bij: Drakensberg Canopy Tour. Heel leuk om te doen!
Ook maakten we hier ook een prachtige hike door de groene Drakensbergen, naar een kleine waterval, op aanraden van onze accommodatie. De groene bergen zijn echt prachtigom te zien. Toen ons water op was dronken we het bergwater uit de rivier.
Verblijfplaats in Champagne Valley
We verbleven in Champagne Valley in een accommodatie genaamd: Drakensberg Inkosana Lodge. Hier hadden we een eigen huisje. In de gemeenschappelijke ruimte kun je spelletjes spelen, en is er eten en drinken. Ook kan je hier reserveren voor het avondeten, zodat je de deur niet uit hoeft.
Dag 12: Underberg (Drakensbergen)
Vanuit Champagne Valley rijden we naar Underberg, dit is hemelsbreed niet zo heel ver, maar je moet om de Drakensbergen heen rijden en daardoor is het een rit van bijna 3 uur. We gaan naar Underberg omdat je hier dichtbij de beroemde Sanipas naar Lesotho zit.
Verblijfplaats in Underberg
In Underberg verblijven we in een mooi appartement: Panorama Hideaway, dat onderdeel is van een grote villa met mooie tuin en barbecue. In de tuin vlogen zelfs kolibries! De eigenaren zijn erg aardig en regelden voor ons de Sani Pass trip met een privégids. De accommodatie kan ik helaas niet meer op Booking.com vinden.
Dag 13: Sanipas tour naar Lesotho
Met Dithabeng Private Tours gingen we de beroemde Sanipas bedwingen. De Sanipas is een bergpas van Zuid-Afrika die je brengt naar het Koningkrijk Lesotho. Lesotho is dus een land bovenop de Drakensbergen. Je gaat ook echt de grens over en krijgt een stempel in je paspoort.
De Sanipas is op zijn zachts gezegd nogal ruig! Deze 14 kilometer lange pas is onverhard, je schud dan ook alle kanten op. Je hebt hier echt een 4×4 nodig. Ze zijn wel bezig om een asfalt weg aan te leggen, maar dat is eigenlijk zonde want dat neemt de hele ervaring weg.
Bovenop de Sanipas bevindt zich een pub, op 2874 meter: De hoogste pub in Afrika. Hier dronken we een heerlijke biertje en heb je een practhtig uitzicht.
De gids, David, is super aardig, hij vertelt van alles over Lesotho, laat je zien hoe de mensen hier leven en leefden en weet veel van de omgeving. Zijn vrouw was speciaal vroeg opgestaan om heerlijke cakejes voor ons te bakken.
Wordt vervolgd..! Meer weten over deze reis? Stuur me even een berichtje.